Odhalili firmu, fingujúcu vývoz poľských minerálnych olejov do SR

28.11.2012 Celý región

Praha 28. novembra (TASR) - Českí colníci odovzdali policajným orgánom kauzu konateľa tamojšej firmy, ktorá z Poľska doviezla viac ako milión litrov minerálnych olejov, "papierovo" ich potom vyviezla na Slovensko, ale v skutočnosti po prečerpaní do cisterien predala čerpacím staniciam ako motorovú naftu.

Colníci pripojili návrh na otvorenie trestného stíhania vo veci pre zločin krátenia daní, poplatkov a podobných povinných platieb. Vyšetrovanie prípadu, v ktorom výšku daňového úniku vyčíslili na asi 12 miliónov Kč, pokračuje, informoval v týchto dňoch internetový server iDNES.cz s odvolaním sa na hovorkyňu colníkov z Moravskosliezskeho kraja Pavlu Zdobnickú.

Podľa rovnakého zdroja sa colníci o podozrivých obchodných transakciách dozvedeli v roku 2010 a v krátkom čase začali sledovaciu akciu s krycím názvom Koník.

Predmetná firma z ČR doviezla postupne z Poľska 80 cisterien s 1,1 milióna litrov minerálnych olejov s obchodným názvom Rust cleaner, deklarovala ich tak, že vzhľadom na charakter použitia nepodliehali spotrebnej dani. Tento tovar potom mala previezť na Slovensko. V skutočnosti však v rôznych opustených areáloch niekdajších JRD alebo banských zariadení dochádzalo k prečerpávaniu dovezeného tovaru do českých cisterien, a to bez vedomia správcu daní. České cisterny boli už označené tabuľkou ADR, upozorňujúcu na medzinárodnú cestnú prepravu nebezpečných nákladov na základe európskej dohody, a to už s kódom motorovej nafty.

Takto prečerpané litre skončili napokon v zásobníkoch čerpacích staníc v Moravskosliezkom kraji. Snaha colníkov vypátrať firmu v Bratislave, oficiálneho adresáta nákladu, nepriniesla úspech.
 

Vyberte región